KHASIAT BUAH NANAS
Nanas (nama saintifik: Ananas comosus) ialah sejenis tumbuhan tropikal. Ia dalah tumbuhan asli berasal dari Brazil, Bolivia, dan Paraguay. Tumbuhan ini berada dalam kumpulan bromeliad (Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah saka bak herba (herbaceous perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal. Buahnya dikenali sebagai pineapple dalam bahasa Inggeris kerana bentuknya yang seperti pokok kon pain. Perkataan asal orang Tupi untuk buah ini ialah anana, yang bermakna "buah yang sangat baik".
Nanas ditanam daripada penunasan bahagian atas buah, anak pada
pangkal pokok induk atau pangkal buah dan kultur tisu yang dijadikan
benih.Kadar pertumbuhan nanas bergantung kepada kelembapan tanah dan
pokoknya selalunya tumbuh setinggi 50-150 cm. Tanah yang terlalu kering
boleh merencatkan pertumbuhan nanas sementara tanah yang terlalu basah
boleh menyebabkan jangkitan kulat dan akar dan pangkal pokok yang busuk.
Buah nanas dimakan atau dibuat jus minuman untuk mencuci tubuh,
melawaskan buang air kecil, merangsang penghadaman, sakit kerongkong,
masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda sesuai digunakan untuk
rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut. Jus nanas ini bukan sahaja merupakan minuman yang lazat tetapi juga
dapat atasi masalah kekeringan di bahagian bibir dan di bahagian muka. Enzim yang terdapaT pada buah nanas boleh meredakan
bengkak-bengkak, kuatkan daya tahan badan serta hapuskan fibrin yang
boleh bawa sakit jantung dan strok. Selain itu buah ini juga melancarkan perjalanan haid serta berkesan dalam mengatasi masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan tubuh badan.
Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk ibu yang mengandung. Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah.
Dua molekul daripada nanas menunjukkan hasil yang baik bagi melawan
pertumbuhan barah. Salah satu molekul yang dikenali sebagai CCS
menghalang protein yang dikenali sebagai Ras dan satu lagi yang dikenali
sebagai CCZ mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel
barah. Buah ini mempunyai kandungan vitamin A, B, dan C yang tinggi.
KHASIAT PISANG KAKI
Pisang Kaki ialah sejenis spesies tumbuhan berbuah dalam genus Diospyros dalam famili kayu hitam (Ebenaceae). Perkataan Diospyros dalam bahasa Yunani Kuno bererti "buah dewa". Umumnya, buah pisang kaki adalah ringan, berwanra jingga kekuningan atau jingga kemerahan, dan berdiamter 1.5 hingga 9 cm (0.5 hingga 4 in), dan berbentuk sfera, buah oak, atau labu. Lazimnya, buah yang dipetik mengekalkan sepalnya, tetapi menjadi lebih mudah ditanggalkan setelah cukup masak. Buahnya kaya dengan glukosa, dengan profil protein yang seimbang, serta memiliki pelbagai kegunaan perubatan dan kimia.
Pisang Kaki mengandungi
vitamin C, glukos, sukros, fruktos dan
iodin, bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan
tekanan darah tinggi, meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori,
mengatasi masalah sembelit dan
meredakan sedu. Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi
bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Buah yang
berbentuk bulat, berisi ranggup dan berbiji . Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang
kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol, glukos dan vitamin
C amat baik untuk paru-paru dan jantung.