Mai Lepak Sini Jadi Pengikut Setia

MENARIK DALAM BLOG NI

Jumaat, Mac 04, 2011

LOVE BITE BOLEH MEMBAWA PADAH

   
Go to fullsize image
LOVEBITE (gigitan cinta) adalah lebam sementara atau tanda tanda bewarna biru keungguan akibat perbuatan mencium, menghisap atau menggigit kulit dengan kuat sehingga kulit tertarik dan menyebabkan pecah darah di bawah kulit tersebut. Hickeys (lovebite yang terhasil) boleh kekal selama 4-12hari ditubuh seseorang dan kelihatan sama seperti lebam biasa. Tapi kalau dah lebam tu kat tengkuk tu faham faham je lah.

Secara umumnya, hickeys/lovebite boleh dihilangkan dengan meletakkan ais. Tapi sebenarnya, cara ni berkesan hanya untuk lovebite yang terhasil kurang dari 10minit. Untuk yang lebih dari 10 minit tu, gunalah trick berpakaian. Sama ada pakai shawl atau naikkan kolar baju tshirt.

Kenapa lovebite berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan masing masing. Jangan sampai lupa diri, nanti ada yang merana baik lelaki atau perempuan. Jangan disebabkan expressi cinta, ada yang maut.

16 ulasan:

 1. jangan buat love bite lagi..

  BalasPadam
 2. setuju dengan ezzedin.. jauhi zina

  BalasPadam
 3. post entry ni dituju pada orang kawin.... klau yang bujang tu "Boleh pandang-pandang, jangan pegang-pegang"....

  BalasPadam
 4. AISEYMAN.. BAHAYA KE? BETUL KE NI? DAH BIASA BUAT DAH NI..

  BalasPadam
 5. @Fairus Bin Mamat mungkin kes ni jarang di dengar.. tapi klau nak ikut logik akal betul jugak.. dok main sedut aje sampai lebam....elok darah dok mengalir jadi beku plak...

  BalasPadam
 6. bahay jugakkan? bleh share tak?

  BalasPadam
 7. @zaril benda yang baik kene dikongsikan..

  BalasPadam
 8. ehm..takutnyer..kena bgtau kengkawan yang lain ni...

  BalasPadam